Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Σρι Λάνκα: Ο στρατός κατέλαβε την “πρωτεύουσα” των ανταρτών Ταμίλ


Την «πρωτεύουσα» των ανταρτών Ταμίλ, Κιλινοτσκι, κατέλαβαν την Παρασκευή οι κυβερνητικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα, καταφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στους αντάρτες που υπερασπίζονται την εθνική μειονότητα των Ταμίλ και διεκδικούν αυτονομία.



Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ραχαπάκσα δήλωσε ότι πρόκειται για «νίκη χωρίς προηγούμενο» για την κυβέρνηση καθώς η κατάληψη της πρωτεύουσας των ανταρτών έχει τεράστια συμβολική σημασία αφού οι αντάρτες «Τίγρεις Ταμίλ» επιθυμούν να την κάνουν πρωτεύουσα του κράτους το οποίο μάχονται να δημιουργήσουν. «Πρέπει όλο το έθνος να είναι ευγνώμον σε αυτούς τους ηρωικούς στρατιώτες που πέτυχαν την νίκη» είπε σε διάγγελμά του προς το λαό ο πρόεδρος Ραχαπάκσα και κάλεσε τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

Από την άλλη πλευρά το δίκτυο των Ταμίλ μέσω Διαδικτύου μεταδίδει ότι στην ουσία δεν υπήρξε πόλεμος καθώς έχουν μετακινηθεί και οχυρωθεί βορειοδυτικότερα και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν μία «πόλη – φάντασμα».

Ο πολυετής πόλεμος μεταξύ ανταρτών και κυβέρνησης είχε ενταθεί το τελευταίο διάστημα με βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να μπορεί καν να διασταυρωθεί ο αριθμός καθώς οι πληροφορίες που δίνει η μία και η άλλη πλευρά δεν είναι αντικειμενικές και εντάσσονται στην προπαγάνδα που ασκούν.

Στο μεταξύ βομβιστής αυτοκτονίας «έσπειρε» το θάνατο στην πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από το αρχηγείο της αεροπορίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο μέλη του προσωπικού και να τραυματιστούν άλλοι 30 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον πολιτικό ηγέτη των ανταρτών Ταμίλ Ναντεσάν που μίλησε στο BBC, παρά την απώλεια της πρωτεύουσας τους, οι Τίγρεις δεν θα εγκαταλείψουν τα όπλα αλλά θα συνεχίσουν να μάχονται εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανταποκριτές – όπως αναφέρει το BBC- η απώλεια αυτή όχι μόνο δεν σημαίνει τον τερματισμό των εχθροπραξιών αλλά αποτελεί προάγγελο νέας έντασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: