Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Χιλιάδες στρατιώτες θα αναπτυχθούν στις ΗΠΑ

Ηνωμένες Πολιτείες — Το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να αναπτύξει ως το 2011 σε όλη τη χώρα 20.000 στρατιώτες, αποστολή των οποίων θα είναι η παροχή βοήθειας στις αρχές να αντιμετωπίσουν μια πυρηνική επίθεση από τρομοκράτες ή άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, γράφει η Ουάσινγκτον Ποστ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη τριών μονάδων ταχείας επέμβασης. Η πρώτη μονάδα που θα αποτελείται από 4.700 στρατιώτες, θα σταθμεύει στο Φόρτ Στιούαρτ, στην Τζόρτζια και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως δήλωσε ο στρατηγός Βίκτορ Ρινιούαρτ, επικεφαλής της βόρειας στρατιωτικής διοίκησης.

Άλλες δύο στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν στόχο να ενισχύσουν τις περίπου 80 μικρότερες μονάδες της εθνοφυλακής, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό με τη χρησιμοποίηση πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων αλλά και εκρηκτικών μεγάλης ισχύος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδια αυτά του Πενταγώνου, καθώς καταργεί τον νόμο που ισχύει εδώ και 130 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και που περιορίζει τον ρόλο του στρατού στο εσωτερικό της χώρας στην διατήρηση της τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: